Новости

[Axis] 6 основних технологічних трендів, що вплинуть на ринок безпеки у 2021 роцi

 

 

Колеги, на початку року ми хочемо поділитися з Вами основними трендами, які, на думку компанії Axis Communications, визначать розвиток ринку безпеки в 2021-му році.

Корисно, перш ніж дивитись уперед, озирнутись назад: аналіз минулого дає чудове підґрунтя передбачити майбутнє. Озираючись на минулий рік, зрозумілим є лише одне: всі спроби передбачити майбутнє – марна справа!

Хоч пандемія COVID-19 й охопила Азію ще в кінці 2019 року, мало хто міг передбачити той неймовірний вплив, який вона матиме у всьому світі протягом 2020 року. За якийсь час спосіб нашого життя, робочий уклад і ділові операції були перервані. Обмеження на поїздки, правила соціального дистанціювання, підвищені гігієнічні вимоги та тиск на служби охорони здоров’я позначилися на сфері нашого бізнесу й безпеки.

Розглядаючи вплив на свій бізнес і працівників, передусім на сферу охорони праці й безпеки, ми також бачимо появу нових випадків використання наших технологій та рішень, на додачу до нових методів роботи, які використовуватимуться у 2021 році й надалі.

Втім, технологічний прогрес продовжується, і, як ми бачили протягом останніх років, замість того, щоб сповіщати про появу цілком нових технологій, тенденції, які ми спостерігаємо на 2021 рік, окреслюються тим, як і чому саме використовуються такі технології, та пов'язаними з цим наслідками.

 

Довіра залишається ключовим питанням порядку денного


Ми згадали про довіру у попередніх публікаціях про тенденції, а зараз вона стала навіть актуальнішою. Існує безліч факторів, що сприяють потребі у довірі, і технологічний сектор наразі перебуває під пильним контролем як ніколи раніше. Клієнти та кінцеві користувачі вимагають прозорого використання технологій та управління даними, особливо з посиленим наглядом. Це та необхідність збереження конфіденційності, що в найближчому майбутньому стане ключовим викликом.

Дискусії навколо довіри відновилися і вони безпосередньо вплинуть на те, наскільки активно організації у всіх секторах демонструватимуть, чому вони заслуговують на довіру. По своїй природі сектор безпеки зазнаватиме ще більшого тиску стосовно подвоєння зусиль у цій сфері.

 

Світ стає горизонтальним

 

За останні роки з’явилися застосунки та послуги, загалом розроблені для певних середовищ – на сервері, у хмарі чи на периферії. Прагнення досягти оптимальної продуктивності, масштабованості та гнучкості, а також переваг у доступі та використанні даних будь-коли і будь-де зумовить горизонтальну інтеграцію між середовищами в наступному році.

Дедалі розумніші програми і служби розгортатимуться у всіх трьох середовищах – на серверах, у хмарах та на периферійних пристроях – із використанням найкращих зі своїх можливостей, підвищуючи продуктивність та ефективність рішень.


Наприклад, периферійна аналітика в камері спостереження потенційно може надсилати повідомлення оператору про попередження, після чого оператор, отримавши доступ до відеопотоку реального часу через хмарний застосунок, перевіряє таке повідомлення і реагує на нього.

Такий перехід до «горизонтального» підходу збільшить швидкість і точність охорони і спостереження, яке реактивного стане активним, з ручного – автоматизованим, водночас, зменшить пропускну здатність, витрати енергії та дозволить заощадити кошти.

 

Кібербезпека: довготривала тенденція

 


Горизонтальна інтеграція лише підвищить увагу до надійності кібербезпеки. Зрештою, міцність ланцюга визначає його найслабша ланка, а постійна еволюція картини загроз із року в рік стає лише актуальнішою. Через потенціал високої фінансової віддачі та порушення критичної інфраструктури нові можливості, тактики та загрози будуть продовжувати з’являтися і вимагатимуть постійної пильності.

Кіберзлочинці застосовуватимуть штучний інтелект так само, як і в будь-якому секторі, посилюючи його здатність знаходити та використовувати вразливі місця.

Технологія «діпфейк» стане ще складнішою і реалістичною, що потенційно може ставити під сумнів результати відеоспостереження. Як результат, виникне необхідність у подальших розробках методів перевірки вмісту, пристроїв та застосунків, щоб зберегти довіру до їх достовірності.

Розвиток кіберзлочинності також пошириться на перевірені способи, такі як фішинг-приманки, які буде важче помітити. Це призведе до того, що співробітники будуть ще більш вразливі до таких видів атак, і, як і раніше, серед них потрібно буде постійно проводити навчання і нагадувати про напрацьовані методики в сфері кібербезпеці.

Традиційно кібербезпека базується на моделі «периметра», де мережа захищена єдиною, стіною, яка, як сподіваються, є непроникною, і складається з брандмауерів, мереж VPN/VLAN, повітряних проміжків, програмно визначених мереж та інших технологій. Проте надійність цієї моделі під питанням, оскільки однісіньке порушення може скомпрометувати цілу мережу.

Тому пришвидшиться перехід до мереж із нульовим ступенем довіри, в яких профіль безпеки для кожного пристрою та застосунку оцінюється окремо. Довіра буде забезпечуватись шляхом комунікації між пристроями та/або застосунками через підписане оновлення прошивки, програмного забезпечення, безпечне завантаження, зашифровані дані/відео та захищену ідентифікацію. Це може виглядати як вирок нашої доби, але єдиний спосіб довіряти безпеці будь-чого – не довіряти нічому!

 

Реальність ШІ (штучного інтелекту): розвивати добре, давати раду з поганому і передбачувати потворне

 

Ми говоримо про ШІ так довго, що можна засумніватися, наскільки справедливо вважати його тенденцію. Але завдяки комп’ютерному навчанню (ML) та поглибленому навчанню (DL), які тепер широко доступні в технологіях спостереження, у 2021 році ми побачимо наслідки його використання.

Наразі у нас є конкретні приклади різних випадків використання ШІ для спостереження, але, як ми бачили в інших сферах (наприклад, аварії безпілотних транспортних засобів), плюси ШІ можуть бути нівельовані увагою, яка приділяється окремим невдачам.


Розмови про це, як правило, зосереджуються на недоліках автоматики, що, безумовно, також має місце у секторі спостереження.

Втім це не повинно бути фактором стримування, і нам не варто втрачати з виду позитивні випадки використання комп’ютерного та глибокого навчання у секторі спостереження. До прикладу, використання цих можливостей в периферійних пристроях може допомогти ідентифікувати об’єкти і зменшити помилкові спрацьовування. Як результат, експерти з безпеки можуть перейти до активної роботи з конкретними подіями замість того, щоб постійно проводити моніторинг вручну.

 

На перший план виходять малоконтактні та безконтактні технології

 


Норми, правила та звички споживачів, які закріпились у цьому році, стануть загальноприйнятими в 2021 році. Технології допоможуть їх контролювати і застосовувати в контексті санітарно-гігієнічних питань та соціального дистанціювання. Як наслідок, збільшиться впровадження малоконтактних та безконтактних технологій, особливо в таких сферах, як системи контролю доступу. Крім того, щоб забезпечити дотримання вимог соціального дистанціювання, нормою стануть рішення в сфері спостереження, які матимуть функції підрахунку людей.

 

Переосмислення поняття «стійке використання ресурсів»

 

Одним із занепокоєнь під час пандемії було те, що зменшиться увага до потреб довкілля і до стійкого використання ресурсів. Ряд екологічних катастроф висунули ці дискусії на перший план, і очікується, що в 2021 році стійке використання ресурсів відновить свої позиції як основна проблема.

Матеріали, що використовуються у продуктах, і тривалість їх експлуатації залишаються двома найбільшими сферами, в яких сектор спостереження може створити хороші екологічні умови.


Незважаючи на те, що багато було зроблено для зменшення використання пластмаси і ПВХ у продуктах, а також для більшого використання вторинної сировини і матеріалів, що підлягають вторинній переробці, можна досягти ще більшого прогресу.

Поряд із матеріалами, що використовуються у продуктах, ще одним важливим фактором прийняття рішень для споживачів буде те, як довго вони служитимуть. Для довкілля, та й для економіки, набагато ліпшим є високоякісний продукт з тривалим передбачуваним терміном експлуатації, аніж продукт, який через кілька років потрібно буде замінити.

 

Постійними є лише зміни

 

Зрозуміло, що до прогнозів варто ставитися зі здоровою часткою скепсису, і події 2020 року чітко продемонстрували ризики спроб точно передбачити майбутнє. Однак викладені вище тенденції, на нашу думку, досить очевидні, щоб їх можна було застосовувати навіть у турбулентному середовищі. І що й надалі буде вірним так це те, що періоди невизначеності підкреслюватимуть потребу у спритному і відкритому підході до вирішення проблем, що б на нас не чекало в майбутньому.

 

По матеріалам: Axis Communications